1. en
  2. sl

Website created in white label responsive website builder WebWave.

Pošlji sporočilo,

ostani povezan z mano!

Ime

Priimek

Elektronski naslov

Sporočilo

Pošlji
Pošlji
The form has been sent - thank you.
Please complete all required fields!

Stres ima tri neposredne učinke na bolezen

21 May 2018

Odzivanje na stres ima neposreden učinek na tri zelo pomembne funkcije v našem življenju:

 

  • prebavni sistem

  • srčno žilni sistem

  • imunski sistem

 

Ko smo pod stresom, je delovanje našega prebavnega sistema zavrto. Ko stres mine, se aktivnosti povezane s prebavo spet ojačajo. Tako nihanje lahko povzroči zdravstvene težave v naših prebavilih in celo povzroči rane na želodcu. Prav tako lahko rano na želodcu povzroči adrenalin, ki se sprošča med odzivom na stres.

 

Odziv na stres obremeni krvožilni sitem, saj se nam običajno poveča srčni utrip. Prav tako lahko vpliva na imunski sistem, saj se med stresom poviša tudi krvni tlak.

 

Hipertenzija (konstantno povišan krvni tlak) je glavni dejavnik tveganja za srčno žilne bolezni. Seveda pa srčno žilne bolezni lahko povzroči tudi uživanje presoljene hrane, preveliko uživanje kofeina ali alkohola.

 

 

Stres ima lahko tudi posredni učinek na različne bolezni, saj je povezan z veliko oblikami "slabih navad", ki jih radi imenujemo strategije spopadanje s težavami. Take strategije so: kajenje, prekomerno pitje alkohola, ker ni časa slabe prehranjevalne navade in premalo telesne vadbe, pomanjkanje spanca…

 

Vse to največkrat povzroča neugodne učinke na zdravje posameznika in lahko povzroči nekatere bolezni, ki jih povezujemo s stresom.

 

Čeprav različne študije niso pokazala enolične in direktne povezave med stresom in imunskim sistemom, kljub temu velja prepričanje, da ta povezava vendarle obstaja.

 

Poleg tega, da se stresu v kar precejšnji meri lahko izognemo z zdravim načinom življenja, pa se ne moremo izogniti vsem stresorjem – to so dejavniki, ki stres povzročijo.

 

Ko celoten sistem pogledamo malo globlje, bi lahko celo rekli, da je stres do neke mere tudi gonilo razvoja, saj nas neprenehno opozarja, se vse – vključno z nami - giblje, spreminja in živi.

 

Pri delu v moji zasebni svetovalni in terapevtski praksi sem se veliko ukvarjala predvsem s psihološkimi in čustvenimi vidiki stresa. Dihalne vaje, kot jih predstavljam v e-knjigi 5-DIHALNIH VAJ ZA BOLJŠE POČUTJE lahko občutno pomagajo pri zniževanju stopnje stresa in tako prispevajo k boljšemu počutju in krepkejšemu zdravju.

 

Če želite knjigo, mi PIŠITE.